U bent niet ingelogd | inloggen
SAMEN VOOR HET SPOOR
home / nieuwsbrief / internationale kennisdeling loont
 
Internationale kennisdeling loont

Kosten vormen bij internationale kennisuitwisseling vaak het grote struikelblok. Toch blijkt het wel de moeite waard om erin te investeren, want de resultaten zijn verrassend en blijken ook nog eens geld op te leveren.
 

Uit onderzoek binnen de Europese spoorwegbedrijven blijkt dat ze veel met dezelfde vraagstukken worstelen, óók binnen de opleidingsinstituten. Vergrijzing van opleiders, snel veranderende technieken (denk aan ERTMS) en vernieuwing van het onderwijs (e-learning) vormen belangrijke uitdagingen. Railinfra Opleidingen heeft daarom het initiatief genomen tot internationale samenwerking. We hebben tien opleiders Treinbeveiliging uit verschillende landen bij elkaar gebracht om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen en in elkaars keuken te kijken.
 

Tijdens de bijeenkomsten doen ze verrassende ontdekkingen die ook nog geld besparen. Zo vertelt een Engelse collega dat Network Rail druk doende is met de contractering van een beveiligingssysteem. De Noren geven aan dat dit systeem in Noorwegen problemen veroorzaakt en de Schotse collega’s hebben het contract inmiddels door de leverancier laten aanpassen en garanties bedongen. Met deze informatie kunnen de Engelsen hun voordeel doen. Een ander voorbeeld: de Noren blijken tienduizenden euro’s te kunnen besparen door met vier opleidingsgroepen uit te wijken naar Railinfra Opleidingen. Hier zijn de benodigde computergestuurde treinbeveiligingssystemen voor hun opleiding beschikbaar. Natuurlijk kunnen ze ook bij de leverancier terecht, maar dan betalen ze de hoofdprijs.
 

De opleiders hebben elkaar inmiddels twee keer ontmoet bij Railinfra Opleidingen in Amersfoort en één keer bij Network Rail in York (GB). In november spreken ze elkaar in Oslo bij Norsk Jernbaneskole.


 

De tien opleiders vergelijken opleidingsmethodes, ontwikkelen een basisopleiding ERTMS en maken een profiel voor de toekomstige opleider. De resultaten van de groep worden in een later stadium binnen de Europese spoorwegsector verspreid.
 

Railinfra Opleidingen heeft voor deze internationale samenwerking een subsidieaanvraag ingediend bij Erasmus+, het nieuwe EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport. De toegekende subsidie compenseert een groot deel van de kosten. Leren loont, ook in internationale samenwerking.
 

Wil je weten hoe het subsidietraject Erasmus+ werkt, neem contact op met Wiljo Florijn en/of Jos Gabriëls.